Ting ingen forteller deg om tannlegevakt priser og kvalitet

Knekt tann - tannlegevakt

Priser på et besøk hos tannlegevakta kan variere enormt. Det kan koste deg skjorta og sokkene dine eller det kan være like deilig som å dra på spa-anlegg, som hos Vinterbro Tannlegesenter og deres velkjente tannlegevakt i Follo og omegn. Men en ting du skal vite er at du aldri skal velge tannlegevakt eller tannlegetjenester generelt basert på kun priser. Faktisk skal pris være det aller siste kriteriet for deg. Det aller første du skal tenke på er kvaliteten og holdbarheten på det arbeidet som blir gjort på tennene dine og ikke minst kvaliteten på pasientbehandlingen.

Tannlegevakt ordning er noe nesten alle tannklinikker satser store penger på. Du kan veldig tydelig se hvor mange klinikker som har laget egne tannlegevakt-undersider på sine nettsider med store overskrifter med masse ubrukelig info.

Tannklinikker i Norge vet hvor mye penger de kan tjene inn ved å ta imot pasienter med smerter som er villig til å betale tilnærmet hva som helst for å bli kvitt smerten. Tannklinikker flest er klar over dette, og mange av dem har satt seg som mål å skvise så mye penger som de kan ut av disse stakkars menneskene med store smerter.

En ting du skal alltid huske på er holdbarheten til arbeidet som blir gjort på tennene dine. Veldig mange store tannklinikk-kjeder bevisst leverer et «så som så» arbeid som gjør at du i løpet av kort tid blir nødt til å komme tilbake for å betale enda mer for å fikse på ting. De offentlige er jo enda verre. Dette er dessverre en svært utbredt strategi. De tenker at arbeidet ikke trenger å vare mer enn 4-5 år. For etter den tid, har pasienten glemt hva som egentlig ble gjort og på hvilken tann. Dermed er det som regel ikke problematisk å skvise enda mer ut av pasienten. I store byer er det som regel stor tilstrømning av kunder så mange av disse klinikkene tenker at det ikke er så farlig om en andel av disse pasientene blir misfornøyde og ikke kommer tilbake.

Denne strategien er ikke noe spesifikt for dentale tjenester. Alle store leverandører av forbruksvarer eller selv store produkter som biler har noe som heter «planned obsolescence». Dette er en planlagt avleggshet i det leverte produktet for å opprettholde forbrukssyklusen og omsetningen. Tenk deg om alle produsenter og leverandører gjorde alt de kunne for å ha den aller beste holdbarheten og levetiden for sine produkter. Hva ville da skje? Det ville det ta enormt lang tid før kundene kom tilbake for noe nytt eller for reparasjon. Dette er paradokset i pengesystemet i vår verden. Det er rett og slett dårlig business (selvfølgelig svært uetisk)

Dette med planlagt avleggshet er kanskje mindre etablert i tannlege-verdenen ift andre forbruksvarer. Det som skjer som regel på tannlegevakter er følgende:

Store tannlegevakt-kjeder spesielt i store byer får inn nyutdannede tannleger, ofte unge pene kvinnelige tannleger (bra for business) eller tannleger som er importert fra øst-europa på meget dårlige betingelser. De siste 10 årene har det også vært en enorm tilstrømning av tannleger som kommer fra østblokken desparat etter jobb, for å ikke snakke om et stort output av tannleger som blir uteksaminert fra norske universiteter. Dette resulterer i stor konkurranse blant tannleger for å få en jobb i byer. For hvis ikke blir de nødt til å dra ut på landet, noe veldig få tannleger ønsker å gjøre. Dette utnytter de store tannlegekjedene til høyeste grad.

Tradisjonelt har tannleger i Norge hatt veldig gode arbeidsvilkår gjennom normer satt og definert av den norske tannlegeforeningen. Tannleger i Norge har tradisjonelt hatt provisjonsbasert honnarar, tilsvarende 40% av innbetalt omsetning på den klinikken der de har jobbet som selvstendig næringsdrivende. De siste 10 årene har store tannklinikk-kjeder presset denne provisjonen ned til 25-30%. Dette har de kunnet gjøre grunnet så stor strøm av arbeidssøkende tannleger. Disse tannlegene blir da misbrukt på det aller groveste. Mange av disse tannlegene blir tatt inn for å sitte på vaktordningen på sene kvelder eller sånn ellers. Slike tannleger går med på slike arbeidsforhold så lenge de ikke blir nødt til å dra bort til en eller annen fjern landsby i nord-norge.

Etter en viss tid med slike arbeidsforhold – altså lav provisjon med veldig uverdige arbeidstider – endrer hele holdningen til disse tannlegene seg. Mange av dem ser seg nødt til å nedprioritere etikk og prinsippene om forsvarlig utøvelse av den hippokratiske eden. Resultatet som vi ser veldig ofte er da en grov overbehandling av pasienters tenner og helse for å kompensere for den lave provisjonen disse tannlegene har. Da vil dette dreie seg om å behandle og bore så mye man kan ila kortest mulig tid. Dette er en horribel virkelig som ses i Norge i disse dager. Dette er noe som skjer ekstremt ofte også på turisttannklinikker i øst-europa.

Så spørsmålet er.

Er tannlegevakt priser da viktigere eller å IKKE få tennene meiet ned? Er priser viktigere eller å få utført et skånsomt, konservativt og holbart arbeid på dine dyrebare tenner?