Hvor lenge varer tannlege bedøvelse?

Hvor lenge sitter bedøvelse hos tannlegen

Det er mange faktorer som avgjør hvor lenge effekten av lokalbedøvelse eller nummenheten varer. Det er faktorer som typen bedøvelse (hvorvidt den inneholder adrenalin eller ei), mengde bedøvelse ila hvor lang tid, omfanget av inngrepet, om det har vært en nerveskade eller ei og hvor mye ødem og hevelse en får etter inngrepet. Men i de fleste tilfeller tar det 2-5 timer før effekten av lokalbedøvelse går bort. Dette gjelder bedøvelse satt på en vanlig måte i standard dose. Når jeg får bedøvele, så kjenner jeg nesten ikke noe nummenhet noe sted i munnen. Min eksepsjonelle tannlege bruker et avansert apparat som setter bedøvelsen innvendig i kjevebenet. Det som er herlig er at jeg kjenner så å si ingen nummenhet i leppa eller tunga eller noenting. Men selve tann-nerven er bedøvet. Så jeg går ut av stolen uten å måtte holde ut med den ekle nummenheten som tar evigheter før den forsvinner.

 

Her er apparatet tannlegen min bruker for å sette bedøvelse:

tannlege bedøvelse - uten nummenhet

lokalbedøvelse uten nummenhet

Noen ganger kan tradisjonell bedøvelse vare opptil 8-10 timer hvis tannlegen måtte sette mange stikk for å oppnå tilstrekkelig bedøvelse. Dette skjer veldig ofte med jeklser i underkjeven. Grunnen til det er at hovedbedøvelsen for underkjevetenner settes langt inn i munnen og det i blinde. Tannlegen ser kun overflaten og landemerkene han eller hun trenger for å finne det eksate punktet for stikket. Etter at nålen er gjennom slimhinnen, må tannlege navigere et godt stykke inn i slimhinnen og finne innsiden av underkjevebeinet kun ved taktil følelse. Det er ingen synlighet når nålen først er inne. Dette kan i mange tilfeller føre til bommert og mislykket bedøvelse. Derfor må tannlegen sette flere stikk for å slå ut hovednerven i underkjeven. Dette kan også være på grunn av vanskelig anatomi i underkjevebenet.

Når tannlegen setter bedøvelse i underkjeven så sikter han/hun mot der hovednerven entrer kjevebenet gjennom en liten åpning kalt «mandibular foramen» som markert med svart pil på bildet:

lokalbedøvelse og nerveskade

Som vist på bildet, kan denne åpningen gjemme seg dypt bak den store prominente benstrukturen meket med rød pil. Denne benstrukturen kan stikke en del ut mot midtlinjen i munnen. Dermed kan åpningen der nerven går inn i bene ha svært vanskelig tilgjengelighet. I slike tilfeller vil bedøvelsen være meget vanskelig på den konvensjonelle måten.

Noen sjeldne ganger kan bedøvelse vare i flere dager. Dette er mest sannsynlig grunnet en nerveskade enten påført av nålen eller selve bedøvelsesmidlet. I noen tilfeller vil nerven gå ut av funksjon grunnet stor hevelse/trykk rundt nerven. Hevelse kan ha oppstått pga internblødning eller for stor skade på bløtvev eller bein. I slike tilfeller, vil nerven få sin funksjon tilbake ila få dager når hevelsen har roet seg ned.

Tannleger bruker forskjellige bedøvelsesmidler i forskjellige situasjoner. Spesielt an av disse midlene ved navn Septocain er spesielt kjent for å være veldig sterkt og potensielt skadelig for bløtvev og nerve. Dette midlet brukes veldig ofte av kirurger eller i tilfeller der det er veldig vanskelig å oppnå nok bedøvelse. En kjemisk nerveskade grunnet bruken av dette midlet kan ta flere måneder før skaden reverseres. Her er et eksempel på skade på lokalt bløtvev etter en enkel bedøvelse med dette bedøvelsesmidlet (sår på tannkjøtt eller slimhinne):

Sår på tannkjøtt etter bedøvelse

Slike lokale sår i tannkjøtt eller slimhinne kan ta opptil 2-3 uker før fullstendig tilheling.

Når det gjelder vedvarende eller langvarig nummenhet, i noen enda sjeldnere tilfeller, spesielt ved større kirurgier som kirurgisk fjerning av visdomstenner eller fjerning av rotspisser, kan nummenheten vare i flere måneder. Dette er grunnet direkte mekanisk skade på en eller flere nerver. Slike skader i verste fall kan bli permanente. Om nummenheten skulle vare utover inngrepsdagen er det av enorm betydning å informere tannlegen om dette.

Så varigheten av bedøvelsen hos tannlegen avhenger av:

– typen bedøvelse (hvorvidt den inneholder adrenalin eller ei)
– mengde bedøvelse
– hvor invasivt inngrepet har vært
– hvor mye bedøvelse ila hvor lang tid
– hvorvidt det har vært en nerveskade eller ei
– hvor mye ødem og hevelse en får etter inngrepet

Men lokalvedøvelsen hos tannlegen skal ikke sitte eller vare utover 4-8 timer i de aller fleste tilfellene.

Smerte etter lokalbedøvelse hos tannlegen

Min tannlege Yashar, på Vinterbro Tannlegesenter fortalte meg at typen bedøvelsesmiddel har mye å si om man kjenner noe vondt i etterkant av bedøvelse. Her er det snakk om smerter på stikkestedet. Ifølge han er Sepotocain den sterkeste bedøvelsen som ganske så ofte lager sår og smerter på stikkestedet etter bedøvelsen. Se bildet lenger opp for eksempel på denne typen skade. Dette middelet er verst å bruke i ganen eller steder der det er lite tannkjøtt og der man trenger mye trykk for å injisere bedøvelsesmiddelet. Septocain inneholder visst også «sulfitter», noe som kan gi bivirkninger i etterkant hos de som er følsomme for dette konserveringsmiddelet.

Bedøvelsesmiddelet Xylocain er den snilleste blant alle typene som tannleger bruker og gir sjelden noe som helst bivirkning.

Tannlege bedøvelse og alkohol

Det er mange som lurer på om det er problem med alkohol inntak mens man er bedøvd. Ifølge tannlege Yashar er det absolutt ingenting å bekymre seg for. Man kan nyte alkohol selv om man er fortsatt bedøvd. Bare passe på at den ikke renner ut av munnen 😛