Hvordan du finner den beste tannlegen

God tannlege med luper

Etter å ha solgt luper og mikroskoper til tannleger i flere måneder har jeg kommet borti mange raringer og skruller. Det har vært svært snodige og verdifulle erfaringer. Jeg har skjønt at det er vanvittig stor forskjell på tannleger og hvordan de jobber. På den ene siden har du tannleger som kommer på jobb kl. 8:00 og drar hjem kl. 15:00 og that’s it. Det er kun en greit betalt jobb og ikke noe lidenskap eller interesse for fager. På den andre siden har man tannleger som lever for yrket sitt. De strekker seg til de grader for å bli bedre hver eneste dag i alle aspekter med dette yrket. De prøver nye dubbeditter, ser på nye teknikker på YouTube og sliter ræva av for å bli en bedre tannlege.

Så hvordan kan en finne den beste tannlegen? Hva er kriterier for en god tannlege? Her er det jeg plukket opp over tid:

  • En god tannlege bruker god tid på sine pasienter – Bruker god til å informere om ting på forhånd, det å bruke god tid viser at tannlegen bryr seg genuint om pasientenes ve og vel
  • En god tannlege bruker alltid lupebriller med belysning – En tannlege som ikke bruker forstørrelse kan aldri levere bra kvalitet på arbeid han eller hun leverer.
  • En god tannlege følger opp sine pasienter personlig – Etter store inngrep eller behandlinger som kan påføre pasienten ubehag og smerter, følger en god tannlege opp sin pasient med en telefon eller en SMS. Dette gir pasienten meget god følelse av å bli tatt vare på
  • En god tannlege er aldri redd for å vise sitt arbeid gjennomgående til pasienten etter endt behandling – Et stort antall tannleger tar aldri bilder av arbeidet sitt i etterkant og tør ikke å vise dette til pasienten.
  • En god tannlege skal tørre å innrømme sine feil og mangler i levert arbeid – Det er veldig få tannleger i vår verden som forteller deg rett ut at han eller hun ikke er fornøyd med sitt arbeid. For hvis de gjør det så må de rydde oppi dette selv uten å ta betalt en andre gang. Dette krever enorme mengder integritet og samvittighet.
  • En god tannlege skal forutse ting på forhånd – Dette gjør at tannlegen kan informere om alle eventualiteter til pasienten sånn at overaskelser unngås. Dette gjelder alt fra det økonomiske til det tekniske han/hun utfører.
  • En god tannlege skal stå for det han/hun gjør. Dette er i form av garantier (selvfølgelig med relevante forbehold)

Det er en ting man skal være klar over at kvalitet på dentalt arbeid kan variere fra jorda til uranus. Jeg har skjønt at man skal aldri søke etter pris når det gjelder tannleger. Det er klart at pris i vår verden har mye å si med holdbarheten til en krone eller en fylling har enda mer å si. En av tannlegene jeg solgte Heine lupebriller til fortalte meg at en god krone som er laget med omsorg og kjærlighet skal ha en holdbarhet på 30 år plus. Men han mente at de aller fleste av kroene som er fremstilt av sånne turist-tannklinikker i land som Polen og Ungarn, i beste fall holder i 5-7 år. Han mente at etter denne tiden må de fleste av disse tennene trekkes fordi de er blitt slaktet allerede. Etter 5-7 år vil mange av disse tennene gå i vasken grunnet nytt hull under krona.

Så sånn som det hørtes ut, så er det å dra til disse turist tannklinikkene det dummeste en kan gjøre med sine tenner og helse.