Tannlege behandling for de med ADHD: gratis eller ei?

Tannlege og medisiner for ADHD

Jeg og min sønn Fredrik har det som heter ADHD. Vi begge må bruke Ritalin for å holde symptomene i sjakk. Helst siden Fredrik startet hos den offentlige tannlegen, trodde jeg at alle med ADHD i Norge har rett til gratis tannlege men ifølge tannlegen min på Vinterbro Tannlegesenter var dette ikke helt korrekt selv om de er en av de færrest klinikkene som har valgt å å ha svært gode tilbud for pasienter med denne diagnosen. Hun mente at det å ha ADHD eller få medisiner for det vil ikke automatisk gi rett til gratis tannbehandling i norsk lovverk. Det var visst mer komplisert. Fredrik fikk jo alltid uansett gratis tannbehandling i likhet med alle andre barn under 18 år i Norge. Jeg som hadde unngått å gå til tannlegen i mange år, trodde hele tiden at det ikke er noe bekymring med penger, måtte jeg samle nok mot en dag for å få den behandlingen jeg trengte.

Tannlegen min mente at medisiner som gis til de som lider av ADHD gir munntørrhet til en viss grad som igjen kan føre til større mottakelighet for hull i tennene. Jeg kunne også finne noe av dette her og her. Studiene alt i alt viser at de med ADHD får flere hull og har redusert spytt produksjon.

Men for den norske staten (eller HELFO) er ikke dette godt nok grunn til gratis tannlege behandling. ADHD eller medisiner som gis for behandling ADHD gir ikke direkte rett til støtte eller gratis tannbehandling. Det som derimot kan gi rett til støtte for tannbehandling er en omfattende reduksjon av spytt-produksjon eller hyposalivasjon. Dette er en målt og dokumentert munntørrhet som tanneger i Norge er pålagt å dokumentere dersom det skal hentes støtte hos HELFO. I slikt tilfelle må de voksne i Norge betale en egen andel for behandling hos tannlegen. Så ikke noe er gratis for voksne mennesker over 20 år i Norge når det gjelder tannbehandling.

Medisiner som gis til de med ADHD har mange fellestrekk med amfetamin. Så munntørrheten som man får av disse medisinene er dose-avhengig og i de fleste tilfeller gir ikke større risiko for hull i tennene dersom man gjør alle de tingene man skal gjøre; altså godt tannpuss, daglig bruk av tanntråd og fluorskyll. Dette er ifølge min nåværende tannlege Yashar på Vinterbro Tannlegesenter.